Professio

szakkepzes header-pic-left

Céljaink

Klaszterünk a következő négy fő irányt fogalmazta meg és egyben tűzte ki magának feladatként:

Szakma vonzóvá tétele, pályaorientáció:

A klaszter, a 2010 –es pályaválasztási időszakban, egy a pályaválasztás előtt álló tanulóknak szóló rövidfilmmel, illetve szórólappal segítette meg ismét vonzóvá tenni a fiatalok számára a fémipari szakmákat. Ezen felül kihasznál minden lehetőséget a fiatalok megszólítására, újságokban, pályaválasztási kiállításokon, interneten. A cégek megnyitják a gyárkapukat, a tanulószerződéssel a műhelyekben gyakorlati képzésen részt vevő diákok szülei számára is, úgynevezett szakmai szülői értekezlet keretében.

Szakmai oktatók, szaktanárok fejlesztése:

A klaszter rendszeres céglátogatásokon keresztül lehetőséget ad a tanárok számára, hogy megismerhessék az egyes tagvállalatokat, az ott képviselt korszerű technológiákat, piaci elvárásokat, melyeken keresztül képet kaphatnak a frissen végzett diákoktól elvárt szakmai ismeretekről is. 2010 első negyedévében pályázat útján három alapító cég, mint fogadó-képző vállalat vehet részt a TÁMOP 2.2.1-08/1-2008-0002 "Szakmai oktatók külső munkahelyi tapasztalatszerzése és gyakorlati ismereteinek bővítése”-re irányuló projektben. Ennek keretében szak- és gyakorlati oktatók, több hónapon keresztül, egy kiválasztott vállalatnál, a valós munkahelyi körülmények között gyűjthetnek tapasztalatokat és ismerkedhetnek meg a versenyszférában használt korszerű technológiákkal és vállalatirányítási kompetenciákkal.

Elméleti oktatási anyag fejlesztése:

A szakképző intézmények oktatási anyagai nem a jelen korra épít, ugyanakkor nem alkalmazkodik a munkaerőpiac folyamatosan fejlődő technológiai elvárásaihoz. Az elméleti oktatási anyagot, a klaszter tagállatainkból szervezett szakértő bizottság észrevételei alapján, megpróbálja térben és időben a régió munkaerő piaci elvárásaihoz igazítani, és a tagvállalatok igényeinek megfelelő ismeretanyaggal kiegészíteni.

Gyakorlati képzés fejlesztése:

A gyakorlati képzés tartalmának és helyszínének szintén a jelenlegi technológia szintet kellene képviselnie, ezért a tagvállalatok elkötelezettek a gyakorlati képzőhelyek fejlesztése mellett, erre megpróbálnak más támogatási forrásokat is pályázatok útján bevonni. Bemutatókon keresztül a klaszter tagoknál tanulószerződében lévő minden diák számára láthatóvá, és megismerhetővé teszi a tagvállatoknál fellelhető egyedi speciális technológiákat.
 

Keresés

A döntés a Tied!


Kezedben a jövőd

pályaválasztási rövidfilmünk


English Deutsch