Professio

hirek header-pic-left

Hírek

Formula Student Hungary

2015. augusztus 27. // Kategória: Gazdaság

2015. aug. 20-23 között hatodik alkalommal került megrendezésre a felsőoktatásban tanuló hallgatókból álló csapatok magyarországi versenye.

A Formula Student Hungary kapcsolatot teremt a jövő szakemberei és a magyar autóipari vállalatok között. A győri rendezvény 44 helyére száznál is több csapat igyekezett bekerülni – ami bizony új rekord a magyar verseny történetében. A Formula Student Hungary 2015 viadalára 14 országból érkezett a 44 csapat, közülük 20 a kelet-európai térséget képviselte, azon belül négy Magyarországot. Győrből a SZEngine csapat a saját fejlesztésű EVO 3 GEN 2. motorját mutatta be a versenyautójába építve, míg az Arrabona Racing Team az előkelő 11. helyen teljesítette a megmérettetést. A Török Gépipari Kft. forgácsolt alkatrészek gyártásával támogatja a győri SZEngine motorfejlesztő csapatot.

2015. augusztus 21-én délelőtt kezdődött a kamarák és a szakoktatás kapcsolatát bemutató előadássorozat, melynek előadói a magyar középfokú oktatásban bekövetkező szükségszerű változásokat ismertették, továbbá az ipar szereplői is megszólaltak.

Mihalicz Antal győri kamarai elnök köszöntője után Horváth Szabolcs, a Professio Klaszter elnöke szólalt fel. A tagok nevében aggodalmát fejezte ki a szakember-utánpótlás terén, ugyanis a főként győri régióban tevékenykedő fémipari cégek folyamatos hiányt szenvednek a kiváló szakemberekből. Az erőforráshiány már gátolja a kis vállalatok gazdasági növekedését. A klasztert azért hozták létre 2008-ban, hogy a külön-külön kis érdekérvényesítő erővel bíró kkv-k (félretéve a gazdasági versenyüket) közösen lépjenek fel közös céljaikért. Horváth Szabolcs előadásában kiemelte, hogy elsődleges feladatuk a szakmák megismertetése, a sztereotípiák legyőzése és a diákok megfelelő motiválása. A hét éve folyó munkának kézzel fogható eredményeit is bemutatta, így például a hiányszakmák Győrött bevezetett ösztöndíjrendszerét, melyet országosan is átvettek, vagy a Győri Járműipari Életpályamodell kialakítását.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője, Mayer Andrea a szakképzés-átalakítás részleteiről számolt be, kiemelve, hogy az új szakképzési centrumoktól hatékonyságot, közös erőforrás-felhasználást, tagolt képzési profilokat és erősödő „igazi” duális képzést várnak.

Szilágyi János képzési igazgató fokozatos javulásról számolt be, melynek egyik kézzel fogható eredménye a diákok Wordskill és Euroskill versenysorozatokon elért kimagasló teljesítménye. A duális képzésben a jelenleg lemorzsolódók megállításának eszközét látja, A diákok megszólításában fontos szerepet szán a versenyeknek, kiváló példa szerinte a Formula Student Hungary, melyen amerre csak néz, vidám és motivált hallgatókat lát.


 

Keresés

A döntés a Tied!


Kezedben a jövőd

pályaválasztási rövidfilmünk


English Deutsch